creeer een veilig https forum

Creëer een HTTPS forum

Hoe maak je een veilig forum? Hoe krijg je een HTTPS forum? In 2024 wordt een beveiligd HTTPS protocol een prioriteit voor elke website. Actieforum geeft je de mogelijkheid om je forum makkelijk te beveiligen met een HTTPS protocol. Bij het activeren van een SSL certificaat kan je een beter beveiligd forum creëren of je gratis forum laten draaien met HTTPS.

Schakel je forum om naar HTTPS

Een HTTPS protocol is een uitdaging voor forums met een significant aantal aan leden en berichten. Het gebruik van oude forum scripts in HTTPS is vaak complex, omdat de weergave van de indicatie 'Veilig' afhangt van enkele voorwaarden. We moeten nadenken over de voor- en nadelen voordat je je forum beveiligt. Om de migratie succesvol te laten verlopen kan je gebruik maken van de door Actieforum voorgestelde gids:

Zet je forum om in HTTPS

Waarom heb ik een veilig HTTPS forum nodig?

Elk forum gehost door Actieforum is veilig. Het gebruik van HTTPS is geen verplichting. Vooral omdat een SSL certificaat hacking en phishing niet tegen gaat... Dus, als je ervoor kiest om je forum te creëren of te houden in HTTP zal alles perfect werken. Maar Google's Search Engine streeft ernaar om veilige websites met een SSL certificaat te promoten en dit protocol te beschouwen als een norm, dus het overstappen van HTTP naar HTTPS is een stap om te overwegen.

Lees, voordat je een gratis forum aanmaakt en overstapt op HTTPS, hier de redenen en voordelen van deze versterkte beveiliging voor forums.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificate (Secure Sockets Layer) is een encryptie technologie die het mogelijk maakt om datamigratie tussen je browser en Actieforum servers te versleutelen.

Om dit te laten werken moet een SSL certificaat geïnstalleerd zijn op hosts servers om domeinen en subdomeinen te kunnen beveiligen. Bij het activeren van een SSL certificaat staat Actieforum het gebruik van een veilig HTTPS protocol toe (HyperText Transfer Protocol Secure). Vervolgens kan je tussen de verschillende pagina's 'browsen' op een veiligere manier.

Het verschil tussen HTTP en HTTPS protocollen is de data encryptie. Maar onthoud, een SSL certificaat garandeert geen volledige beveiliging voor je leden, alleen maar dat de data die wordt weergegeven in je browser afkomstig zijn van de Actieforum servers.

forum in http en forum in https

Beveilig mijn forum voor leden

Discussie forums vereisen gebruikers te registreren door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Op HTTP websites, blogs en forums kan het verzamelen van deze gevoelige gegevens beschouwd worden als 'Niet-veilig' bij recente browsers. Gebruikers kunnen een beveiligingswaarschuwing te zien krijgen op HTTP-pagina's welke een inlogveld bezitten:

 • Google Chrome toont een "Niet veilig" melding op pagina's met een loginveld.
 • Mozilla Firefox toont een kapot slot met een melding in het geval van een onbeveiligde authenticatie.

Hoe dan ook, deze gevoelige data is goed beveiligd op alle Actieforum forums, zowel in HTTP als in HTTPS. Actieforum garandeert de veiligheid op al haar gratis forums voor meer dan 12 jaar nu. Het is niet verplicht om een met een SSL certificaat beveiligd forum te hebben.

Het activeren van het SSL certificaat stelt je alleen in staat het forum weer te geven in HTTPS. Door het beveiligen van je Actieforum forum biedt je een veiligere opgeving voor je leden om te discusiëren. Net als bij RPG forums.

Maar het échte voordeel van het beveiligen van je forum met een SSL certificaat is de benadrukken van het HTTPS protocol door browsers en zoekmachines.

Een veilig forum heeft een 'Veilig'-label in browsers dat wordt gezien als een vertrouwde omgeving door de leden. Inderdaad, een groen slot of een 'Veilig' label wordt getoont in de adressenbalk van HTTPS websites en forums. Met de veralgemenisering van het SSL protocol raken internetgebruikers gewent aan het navigeren op de beveiligde websites en zijn in toenemende mate gevoelig voor deze visuele waarschuwingen.

Kortom; forumeigenaren raken gemotiveerd om hun site en het forum te beveiligen in HTTPS zodat hun leden zich veilig kunnen voelen. Niets hiervan is verplicht, maar het tonen van deze beveiligingswaarschuwingen kan enkele gebruikers afschrikken. Een oplossing hiervoor is om aan je gebruikers uit te leggen dat ook het 'browsen' op een HTTP pagina veilig is. Het werkt dan precies hetzelfde als voorheen betreft deze veiligheidswaarschuwingen.

Als u overschakelt van een onbeveiligde website naar HTTPS, kunt u ook profiteren van nieuwe functies. Als uw forum HTTPS is, kunt u profiteren van de volgende functies: pushmeldingen, PWA, hangslotpictogram links van de URL...

Voordelen van een veilig HTTPS forum

Er zijn vele voordelen om een veilig forum met HTTPS te creëren. Hieronder een paar punten die je wellicht overhalen om ook voor HTTPS te kiezen:

 • De versleuteling van data overdracht tussen de servers van Actieforum en de browsers maakt het mogelijk om de veiligheid van de leden te verbeteren. Dit geldt vooral tijdens de registratie en verbinding.
 • Een HTTPS protocol verbetert de optimalisatie van de 'Google Search Engine'. In 2014 gaf Google aan dat het HTTPS-protocol een officiële SEO factor (een positieve invloed op de zoekresultaten) van zijn algoritme was geworden. Dit is echte een zeer kleine bonus dat geen gevolgen heeft voor HTTP sites.
 • SSL certificaten werken in de bekendste browsers.
 • Het weergeven van een groen slot of het label 'Veilig' in de adressenbalk creëert een vertrouwde omgeving voor de gebruiker.
 • Geclassificeerde advertenties van Actieforum hebben ook voordeel bij deze optie.

Voor alle bestaande forums, de overstap naar HTTPS kan ingewikkeld zijn te wijten aan bepaalde eisen: hoe oud de forum scripts al zijn, het aantal leden en berichten, de manier waarop afbeeldingen worden gehost, scripts, CSS sheets...

een veilig Actieforum forum hebben

Hoe creër je een veilig HTTPS forum?

Op Actieforum kan je gratis forum creëren en het op ieder moment omzetten in HTTPS of terug. Deze optie is beschikbaar voor alle Actieforum fora (inclusief de fora met een aangepast domein). Bovendien zijn er nieuwe opties beschikbaar om het maken van een forum in HTTPS te vergemakkelijken: keuze van het protocol en het ophalen van populaire scripts die te gebruiken zijn in HTTPS voor je forum.

Het is beter om het SSL certificaat direct te activeren nadat het forum is aangemaakt. Inderdaad, dit hoeft niet handmatig aangezien Actieforum 100% compatibel is met het HTTPS-protocol. De basis middelen van je forum worden opgeroepen in HTTPS, wat het mogelijk maakt om het 'Veilig' label te verkrijgen op Google Chrome en Mozilla Firefox.

Dit zijn de stappen om een veilig forum te creëren met een SSL certificaat:

 1. Go to the free forum creation page by clicking on this link: Creëer een forum op Actieforum.
 2. Als alle stappen voor het instellen compleet zijn, zal je forum direct beschikbaar zijn.
 3. Log in op je nieuwe forum en ga naar het 'Beheerderspaneel'. Hier kan je je forum aanpassen.
 4. Ga naar 'Credit beheer' onder 'Divers' en vervolgens naar 'Overzicht' om je SSL certificaat te activeren.
 5. Je forum zal beveiligd zijn in HTTPS nadat het SSL certificaat is geïnstalleerd door ons technisch team. De installatie zal enkele uren duren.